Análisis nutricional en jóvenes deportistas practicantes de fútbol, tenis y baloncesto

  1. Grijota Pérez, Javier 1
  2. Pérez Quintero, Mario 1
  3. Bartolomé Sánchez, Ignacio 1
  4. Siquier-Coll, Jesús 1
  5. Muñoz Marín, Diego 1
  1. 1 Universidad de Extremadura
    info

    Universidad de Extremadura

    Badajoz, España

    ROR https://ror.org/0174shg90

Journal:
Kronos: revista universitaria de la actividad física y el deporte

ISSN: 1579-5225

Year of publication: 2017

Volume: 16

Issue: 2

Type: Article

More publications in: Kronos: revista universitaria de la actividad física y el deporte

Abstract

The main purpose of this study was to quantify and analyze nutritional intake in young football, basketball and tennis players. 45 male athletes aged between 16 and 18 agreed to participate voluntarily in the study. All of them were federated in the following sports: soccer (n = 15), tennis (n = 15) and basketball (n = 15). To carry out the study, we proceeded to evaluate the diet and the different concentrations of macronutrients (carbohydrates, lipids and proteins) and micronutrients (vitamins and minerals). Procedure consisted of a nutritional record for three consecutive days, including a day of the weekend. The results obtained show macronutrient values very similar to other studies. Likewise, in the results obtained in micronutrients, there is a deficit in the vitamin B complex, and in vitamin D and E. Regarding the results obtained in minerals, a deficit in zinc and calcium was observed, with values much lower than the recommended daily amount. In conclusion, it is important to carry out a nutritional monitoring in young sports practitioners, in order to diagnose possible deficits, especially in vitamins and minerals, and that may affect sports performance or health, and thus be able to establish feeding guidelines for their prevention.

Bibliographic References

  • Asif, M., Rooney, L. W., Ali, R., & Riaz, M. N. (2013). Application and opportunities of pulses in food system: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 53(11), 1168-1179.
  • Bean, A. (1998). La guía completa de la nutrición del deportista. Madrid. Paidotribo.
  • Bishop, D. (2010). Dietary supplements and team-sport performance. Sports medicine, 40(12), 995-1017.
  • Bodes, R., Ignacio, J., & Pérez López, M. (2011). La actividad física y el zinc: Una revisión. Archivos de medicina del deporte, 36-44. Caro, M.X. (2013). Nutrición deportiva énfasis en el tenis. Madrid: Síntesis.
  • Clarkson, P. M., & Haymes, E. M. (1995). Exercise and mineral status of athletes: calcium, magnesium, phosphorus, and iron. Medicine and Science in Sports and Exercise, 27(6), 831-843.
  • Darvishi, L., Askari, G., Hariri, M., Bahreynian, M., Ghiasvand, R., Ehsani, S., ... & Khorvash, F. (2013). The use of nutritional supplements among male collegiate athletes. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S68.
  • Delgado, M. A., & Medina, J. (1997). Investigación sobre las ciencias de la actividad física y el deporte en la Universidad Española. 1981-1996. European Journal of Human Movement, 3, 131-150.
  • González-Gross, M., Marcos, A., & Pietrzik, K. (2001). Nutrition and cognitive impairment in the elderly. British Journal of Nutrition, 86(3), 313-321.
  • González-Gross, M., Anget, J. L. M., Ruiz, J., & Castillo, M. J. (2001). La nutrición en la práctica deportiva: Adaptación de la pirámide nutricional a las características de Ia dieta del deportista. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 51(4), 321-331.
  • Grijota, F. J., Barrientos, G., Casado, A., Muñoz, D., Robles, M. C., & Maynar, M. (2016). Análisis nutricional en atletas de fondo y medio fondo durante una temporada deportiva. Nutrición Hospitalaria, 33(5), 1136-1141.
  • Holway, F., Biondi, B., Cámera, K., & Gioia, F. (2011). Ingesta nutricional en jugadores adolescentes de fútbol de elite en Argentina. Apunts. Medicina de l'Esport, 46(170), 55-63.
  • Ignacio, J., Bodes, R., & López, P. (2010). La actividad física y el zinc: una revisión. Archivos de Medicina del Deporte, 28(141).
  • Jenkins, R. R. (1993). Exercise, oxidative stress, and antioxidants: a review. International journal of sport nutrition, 3(4), 356-375.
  • Jeukendrup, A. E. (2004). Carbohydrate intake during exercise and performance. Nutrition, 20(7), 669-677.
  • Jeukendrup, A. (2014). A step towards personalized sports nutrition: carbohydrate intake during exercise. Sports Medicine, 44(1), 25-33.
  • Kara, E., Gunay, M., Cicioglu, Ä°., Ozal, M., Kilic, M., Mogulkoc, R., & Baltaci, A. K. (2010). Effect of zinc supplementation on antioxidant activity in young wrestlers. Biological trace element research, 134(1), 55-63.
  • Kweitel, S. (2007). IMC: Herramienta poco útil para determinar el peso útil de un deportista. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 7(28), 274-289
  • Lukaski, H. C. (2004). Vitamin and mineral status: effects on physical performance. Nutrition, 20(7), 632-644.
  • Marra, M. V., & Boyar, A. P. (2009). Position of the American Dietetic Association: nutrient supplementation. Journal of the American Dietetic Association, 109(12), 2073-2085.
  • Martínez, C., & Sánchez, P. (2013). Estudio nutricional de un equipo de fútbol de tercera división. Nutrición hospitalaria, 28(2), 319-324.
  • Mataix, J. (1992). Situación nutricional del deportista. En: Autores varios, Avances en nutrición deportiva. I Congreso Mundial de Nutrición Deportiva. Ministerio de Educación y Ciencia. Consejo Superior de Deportes.
  • Maughan, R. J. (Ed.). (2008). The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Nutrition in Sport (Vol. 7). John Wiley & Sons.
  • Micheletti, A., Rossi, R., & Rufini, S. (2001). Zinc status in athletes. Sports medicine, 31(8), 577-582.
  • Miguez, M., González, J., Velo, C., González, P., & Montaña, J. (2003). Composición corporal y evaluación de la dieta de jóvenes atletas de baloncesto masculino. Revista internacional de medicina y ciencias de la actividad física y del deporte, 3(10), 75-82.
  • Moreiras, O., Carbajal, A., Cabrera, L. & Cuadrado, C. (2013). Tabla de composición de alimentos. 16ª edición. Madrid: Ed. Pirámide.
  • Palacios, N., Montalvo, Z., Ribas, A.M. (2009). Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, endocrinología y nutrición. Centro de Medicina del deporte. Madrid: CSD.
  • Palavecino, N. (2002). Nutrición para el alto rendimiento. Buenos Aires: LibrosEnRed.
  • Ranchordas, M. K., Rogersion, D., Ruddock, A., Killer, S. C., & Winter, E. M. (2013). Nutrition for tennis: practical recommendations. Journal of sports science & medicine, 12(2), 211.
  • Rodríguez, F., Crovetto, M., González, A., Morant, N., & Santibáñez, F. (2011). Consumo de suplementos nutricionales en gimnasios, perfil del consumidor y características de su uso. Revista chilena de nutrición, 38(2), 157-166.
  • Rodriguez, N. R., DiMarco, N. M., & Langley, S. (2009). Nutrition and athletic performance. Medicine and science in sports and exercise, 41(3), 709-731.
  • Serra, M., Beavers, K. (2015). Essential and Nonessential Micronutrients and Sport. En: Greenwood M, Cooke M, Ziegenfuss T, Kalman D, editores. Nutritional Supplements in Sports and Exercise. New York: Springer. 77-104.
  • Terrados, C.N. & Leibar, M.X (2002). Aspectos específicos de la nutrición. Ayudas ergogénicas nutricionales. Madrid: Centro Olímpico de Estudios Superiores.
  • Urdampilleta, A., Vicente-Salar, N., & Sanz, J. M. M. (2012). Necesidades proteicas de los deportistas y pautas diétetico-nutricionales para la ganancia de masa muscular. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 16(1), 25-35.
  • Venables, M. C., Achten, J., & Jeukendrup, A. E. (2005). Determinants of fat oxidation during exercise in healthy men and women: a cross-sectional study. Journal of applied physiology, 98(1), 160-167.
  • Villegas, J.A. & Zamora, S. (1991). Necesidades nutricionales en deportistas. Archivos de Medicina del Deporte revisión, 30, 169-179.