Nutrición infantil, actividad física y adherencia a la dieta mediterránea en alumnos de educación primaria

  1. Rodríguez Cayetano, Alberto 1
  2. Becerro, YM 1
  3. José Manuel Mena 1
  4. Sánchez, A 1
  5. Salvador Pérez Muñoz 1
  1. 1 Universidad Pontificia de Salamanca
    info

    Universidad Pontificia de Salamanca

    Salamanca, España

    ROR https://ror.org/02jj93564

Revista:
Journal of sport and health research

ISSN: 1989-6239

Año de publicación: 2021

Título del ejemplar: Mayo-Agosto

Volumen: 13

Número: 2

Tipo: Artículo

Otras publicaciones en: Journal of sport and health research

Resumen

The objective of the study was to know the degree of adherence to the Mediterranean diet by the students measured with the Test Kidmed and its relationship with the Body Mass Index, sex of the students, year they study, practice of sports outside school hours and practice of sports by the parents of these students. 617 Primary Education students between 6 and 12 years old, with an average age of 10.47 years, from the cities of Salamanca and Zamora participated. The results revealed that the students obtained values of average adherence to the Mediterranean diet, thus appreciating a greater adherence to the diet by the students who practiced sports and whose parents also carried out physicalsports activities. In conclusion, the need to modify the habits of the population towards healthier patterns through nutritional and sports education programmes during the Primary Education stage was evident.

Referencias bibliográficas

  • Anderson, S.E., Economos, C.D., & Must, A. (2008). Active play and screen time in US children aged 4 to 11 years in relation to sociodemographic and weight status characteristics: a nationally representative crosssectional analysis. BMC Public Health, 8, 366-378.
  • Aranceta, J., y Gil, A. (2010). Alimentos funcionales y salud en las etapas infantil y juvenil. Madrid: Editorial Médica Panamericana.
  • Areal, A. (2006). Obesidad Infantil. Padres y Maestros, 303, 28-32.
  • Ayechu, A., y Durá, T. (2009). Dieta mediterránea y adolescentes. Nutrición Hospitalaria, 24(6), 759-760.
  • Ayechu, A., y Durá, T. (2010). Calidad de los hábitos alimentarios (adherencia a la dieta mediterránea) en los alumnos de educación secundaria obligatoria. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 33(1), 35-42.
  • Batista, M., Leyton, M., Lobato, S., & Jiménez, R. (2019) Transcontextual Model of Motivation in the Preaching of Healthy Lifestyles. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 19(75), 463-488.
  • Chueca, M., Azcona, C., y Oyarzábal, M. (2002). Obesidad infantil. ANALES Sis San Navarra, 25, 127-141.
  • De la Montaña, J., Castro, L., Cobas, N., Rodríguez, M., y Míguez, M. (2012). Adherencia a la dieta mediterránea y su relación con el índice de masa corporal en universitarios de Galicia. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 32(3), 72-80.
  • De Paz, P. (2015). Alimentación, Higiene y Salud: Manual para maestros. La Rioja: Unir.
  • Devís, J. (2001). La Educación Física, el Deporte y la Salud en el siglo XXI. España: Marfil.
  • Dubois, L., & Girard, M. (2006). Early determinants of overweight at 4.5 years in a population-based longitudinal study. International Journal of Obesity, 30, 610-617.
  • Durá, T., y Castroviejo A. (2011). Adherencia a la dieta mediterránea en la población universitaria. Nutrición Hospitalaria, 26(3), 602-608.
  • Farajian, P., Rivas, G., Karasouli, K., Pounis, G.D., Kastorini, C.M., Panagiotakos, D.B., &Zampeloas, A. (2011). Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: the GRECO study. Atherosclerosis, 217(2), 525-530.
  • Galán-López, P., Gisladóttir, T., & Ries, F. (2020). Adherencia a la dieta mediterránea, motivos para la práctica de ejercicio físico y composición corporal en adolescentes islandeses: the AdolesHealth Study. Retos, 38, 552-559.
  • Galán, P., Sánchez, A. J., Ries, F., & González, J.A. (2019). Mediterranean Diet, Physical Fitness and Body Composition in Sevillian Adolescents: A Healthy Lifestyle. Nutrients, 11(9), 1-14.
  • Gallardo, P., y Rodríguez, A. (2007). La actividad física como fuente de salud y calidad de vida. Sevilla: Wanceulen editorial deportiva, S.L.
  • García, E., Carrillo, P. J., y Guillamón, A. (2019). Análisis de la dieta mediterránea en escolares de Primaria, Secundaria y Bachillerato. Revista chilena de nutrición, 46(4), 469-476.
  • García, J.A., Cárdenas, A., Burgos, S., Santiago, C., Hernández, F., Sanz, V., Fernandez-delValle, M., Rubio, M., y Pérez, M. (2019). Estilo de vida y distribución de grasa en adolescentes asmáticos y sanos / Lifestyle and Fat Distribution in Asthmatic and Healthy Adolescents. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 19(73), 107-118.
  • García, J.M. (2019). Análisis de la calidad de la dieta y frecuencia de actividad física en adolescentes de 13 a 17 años. EmásF: revista digital de educación física, (61), 48-67.
  • García, M., & Carrillo-López, P. J. (2020). Niveles de actividad física y calidad de la dieta en escolares de Educación Primaria. Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física, 9(2), 16-31.
  • Grao, A., Nuviala, A., Fernández, A., Porcel, A.M., Moral, J.E., y Martínez, E.J. (2013). Adherencia a la dieta mediterránea en adolescentes rurales y urbanos del sur de España, satisfacción con la vida, antropometría y actividades físicas y sedentarias. Nutrición Hospitalaria, 28(4), 1129-1135.
  • Grassi, T., Bagordo, F., Panico, A., De Giorgi, M., Idolo, A., Serio, F., Tumolo, M.R., & De Donno, A. (2019). Adherence to Mediterranean diet of children living in small Southern Italian villages. International journal of food sciences and nutrition, 1-10.
  • Guillamón, A.R., Carrillo, P.J., y García, E. (2019). Relación del desayuno con el nivel de actividad física y variables antropométricas en escolares de primaria. Pediatría Atención Primaria, 21(83), 91-100.
  • Hart, L., Damiano, S., Cornell, C., & Paxton, S. (2015). What parents know and want to learn about healthy eating and body image in preschool children: a triangulated qualitative study with parents and Early Childhood Professional. BMC Public Health, 15, 1-13.
  • Leatherdale, S.T., Faulkner, G., & ArbourNicitopoulos, K. (2010). School and StudentCharacteristics Associated with Screen-Time Sedentary Behavior Among Students in Grades 5-8, Ontario, Canada, 2007-2008. Preventive Chronic Disease, 7(6), 119-128.
  • López, I., y Rico, R. (2019). La adhesión a la dieta mediterránea en los jugadores de las categorías inferiores de un club de fútbol de alto rendimiento y su relación con el índice de masa corporal. TRANCES. Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud, (4), 553-570.
  • Martínez, M., Hernández, M.D., Ojeda, M., Mena, R., Alegre, A., y Alfonso, J.L. (2009). Desarrollo de un programa de educación nutricional y valoración del cambio de hábitos alimentarios saludables en una población de estudiantes de Enseñanza Secundaria Obligatoria. Nutrición Hospitalaria, 24(4), 504-510.
  • Moral-García, J.E., Al Nayf, M.R., LópezGarcía, S., Maneiro, R., & Amatria, M. (2019) Nutritional Status and Physical Condition in Active vs. Sedentary Elderly People. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 19(76), 685-698.
  • Moral-García, J.E., Agraso, A.D., Pérez, J.J., Rosa, A., Tarraga, L., García, E., y Tárraga, P.J. (2019). Práctica de actividad física según adherencia a la dieta mediterránea, consumo de alcohol y motivación en adolescentes. Nutrición hospitalaria: Órgano oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, 36(2), 420-427.
  • Muros, J.J., Cofre, C., Arriscado, D., Zurita, F., & Knox, E. (2017). Mediterranean diet adherence is associated with lifestyle, physical fitness, and mental wellness among 10-y-olds in Chile. Nutrition, 35, 87-92.
  • Navarro-González, I., Ros, G., Martínez-García, B., Rodríguez-Tadeo, A., y Periago, J. (2016). Adherencia a la dieta mediterránea y su relación con la calidad del desayuno en estudiantes de la Universidad de Murcia. Nutrición Hospitalaria, 33(4), 901-908.
  • Nobre, L.N., Silva, K.C., De Castro, S.E., Moreira, L.L., do Carmo, A., Lamounier, J.A., & do Carmo, S. (2013). Early determinants of overweight and obesity at 5 years old in preschoolers frome inner of minas gerais, Brazil. Nutrición Hospitalaria, 28(3), 764-771.
  • Organización Mundial de la Salud (2007). Patrones de crecimiento infantil [Documento en línea] Recuperado de https://www.who.int/childgrowth/standards/imc_para_edad/es/
  • Ortega, F.B., Ruiz, J.R., Castillo, M.J., & Sjöström, M. (2008). Physical fitness in childhood and adolescence: a powerful marker of health. International Journal of Obesity, 32, 1-11.
  • Padial, R., Viciana, V., y Palomares, J. (2018). Adherencia a la dieta mediterránea, la actividad física y su relación con el IMC, en estudiantes universitarios del grado de primaria, mención de educación física, de Granada. Education, Sport, Health and Physical Activity, 2(1), 30-49.
  • Pareja, S.L., Roura, E., Milà-Villaroel, R., y Adot, A. (2018). Estudio y promoción de hábitos alimentarios saludables y de actividad física entre los adolescentes españoles: programa TAS (tú y Alicia por la salud). Nutrición hospitalaria: Órgano oficial de la Sociedad española de nutrición parental y enteral, 35(4), 121-129.
  • Rodríguez, A., Santi, M.J., Jiménez, A., y Novalbos, J.P. (2019). Educando con el ejemplo. Alimentación y actividad física en los futuros promotores de salud. Rev Esp Nutr Comunitaria, 25(4).
  • Rodríguez, J., Iglesias, A., & Molina, J. (2020). Evaluación de la práctica de actividad física, la adherencia a la dieta y el comportamiento y su relación con la calidad de vida en estudiantes de Educación Primaria. Retos, 38, 129-136.
  • Salazar, L. (2010). Autonomía personal y salud infantil. Málaga: Innovación y cualificación, S.L.
  • Sánchez, C., Zauder, R., & López, G.F. (2019). Analysis of body composition and physical fitness of futsal players at school age according to their level of physical activity, diet and body image. Atena Journal of Sports Sciences, 1, 1-20.
  • Schröder, H., Mendez, M.A., Ribas-Barba, L., Covas, M.I., & Serra-Majem, L. (2010). Mediterranean diet and waist circumference in a representative national simple of Young Spaniards. Int J Pediatr Obes, 5(6), 516-519.
  • Serra-Majem, L., Ribas, L., Ngo, J., Ortega, R., Pérez, C., y Aranceta, J. (2002). Alimentación, jóvenes y dieta mediterránea en España. Desarrollo del KIDMED, índice de calidad de la dieta mediterránea en la infancia y la adolescencia. En: Serra Manjem, L. & Aranceta Bartrina, J. (Eds.) Alimentación infantil y juvenil. Estudio enKid, Barcelona: Masson.
  • Solano, N., Solbes, I., Fernández, R., Calderón, S., y Pozo, C. (2017). Hábitos saludables en la primera infancia y en sus familias. Una invitación a la reflexión, 12(4), 803-821.
  • Solís, P., y Borja, V. (2019). Niveles de actividad física y sedentarismo en escolares de 3º y 4º de Educación Primaria. EmásF: revista digital de educación física, (56), 119-131.
  • Teslariu, O., Oltean, C., Gavriluta, L.A., Iliescu, M.L., & Anton-Paduraru, D.T. (2016). Obesity in preschool children. Romanian Journal of Pediatrics, 65(1), 50-55.
  • Vera, F., Sánchez, E., y Sánchez, J. (2018). Promoción de la actividad física saludable en el recreo escolar / Promotion of Healthy Physical Activity in School Recreation. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 18(72), 655-668.
  • Vinaccia, S., Serra, L., Ruano, C., Quintero, M.F., Quiceno, J., Ortega, A., Momo, P., Vinasco, B., Jiménez, Y., Bello, N., Zuluaga, M.A., Franco, S., Orduz, G., y Pacheco, A.C. (2019). Adherencia a la dieta mediterránea en población universitaria colombiana. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 39(1), 93-100.
  • Vollmer, R.L., Adamsons, K., Gorin, A., Foster, J.S., & Mobley, A.R. (2015). Investigating the relationship on body mass index, diet quality, and physical activity level between fathers and their preschool-aged children. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(6), 919-926.
  • Wong, Y., Chand, Y.J., & Lin, C.J. (2013). The influence of primary caregivers on body size and self-body image of preschool children in Taiwan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 22(2), 283-291.
  • Zong, X., Li, H., & Zhang, Y. (2015). Familyrelated risk factors of obesity among preschool children: results from a series of national epidemiological surveys in China. BMC Public Health, 19(15), 927.